Putregaiul

Poate fi respectat un conducător care nu l-a citit pe Hegel? Indrăznesc să spun că da. Cărțile lui Hegel nu se ocupă de managementul energiilor unei țări, ele doar încearcă să ne explice cum ar trebui scrisă istoria spiritului, de toate mărimile și adâncimile posibile.
Poate fi respectat un conducător care nu are cunoștințe de bază sau amănunțite despre managementul unei organizații? Indrăznesc să cred că da. Cu o condiție, însă, să aibă bunul simț de a se sfătui cu oameni care știu multe despre dificila problemă a managementului în genere.
Poate fi respectat un conducător care confundă interesele lui personale cu niște repere ale bunului simț? Asta, NU! Bunul simț este soarele în jurul căruia trebuie să se învârtă, cu mult tact, interesul personal al conducătorului, ba chiar al omului în genere.
Omul căruia orgoliul personal i-a strivit bunul simț elementar, este o priveliște jalnică. Dacă un astfel de om mai este și conducător, atunci el, în loc să fie un catalizator al energiilor celor păstoriți, este pur și simplu un mare obstacol. Un obstacol la temelia căruia stau o gândire limitată și un caracter îngust.
Dacă astfel de conducători sunt cultivați, înseamnă că cineva le vrea răul celor conduși de ei. Dacă astfel de conducători nu sunt sancționați, înseamnă că cei conduși de ei sunt niște roboți, a căror conștiință s-a tulburat cu asupra de măsură.
Și, uite cum, ajungem la Hegel, ale cărui povești despre spirit și conștiință i-ar putea resuscita pe cei aduși, prin lucrarea diabolică a vremurilor, în stadiul de roboți.
Putregaiul se simte în largul lui în societățile care nu veghează la excelența conducătorilor. Ce să caute în fruntea unui stat un individ care nu a învățat nimic din greșelile înaintașilor, nu pricepe nimic din provocările prezentului și este absolut străin de felul în care trebuie să arate viitorul.
Cea mai mare calitate a unui conducător se ascunde în felul în care înțelege viitorul celor pe care îi conduce.
Vai de mine! Despre ce vorbim noi aici!? Conducătorii noștri au fost, sunt și tare mă tem, vor fi niște Mitici, penibili, inculți, hrăpăreți și…fundamental… lipsiți de bun simț.Veritabili cultivatori de putregai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *