PATRIARH AM FOST ȘI ZEU

 
Omul trebuie să umble 
ca să fie fericit 
precum pasărea ce cântă 
singură 
la asfințit. 

Nu-i nevoie de infern 
purgatoriu paradis 
cel ce trece ca o umbră 
peste gânduri 
moare spovedit 
în vis. 

Timpul se oprește singur 
lenevind în fân cosit 
chemând clipele 
la slujba 
celor care 
au pierit. 

Toate semnele au rost 
ele sunt un fel de glie 
pentru zarva primăverii 
care mângâie izvorul 
clipelor de bucurie. 

Patriarh am fost și zeu 
m-am luptat cu stânca zării 
astăzi 
singur 
stau la poarta obosită 
a uitării. 

7 comentarii la „PATRIARH AM FOST ȘI ZEU”

  1. “Salutare, umbra veche “,

    Cred ca ai fost extrem de ocupat si sacait de lucruri de vreme ce ti-ai dorit sa fii singur, seara, ca pasarea cerului, sa poti canta. Abia aseara te-ai indurat sa lasi ceva pe blog, ceva frumos si trist cumva.

    Citesc, in paralel, poeziile tale (cand apar pe blog) si din Rosioru. Se pare (sau chiar asa este) ca sunteti doi exilati : tu la poalele Tampei, el la Pontul Euxin ( ca este pe aproape). Mai cred ca Rosioru a scris poeziile “de dragoste” avand dragostea (pe care nu ma indoiesc ca a trait-o) ca pretext pentru toate nostalgiile lui, filozofand despre viata asa cum faci si tu avand alte teme si nu dragostea .Poate prin volumele de poezie pe care le am de la tine sa fie atinsa si tema asta dar nu mult. Poate ai mai multe poezii pe tema asta ? As vrea sa le citesc si eu. Dar tu esti un pudic si nu cred ca ti-ai expune sufletul atat de mult desi ar merita. . Nu stiu prea multe despre diverse tipuri de poezie si cred ca el este pe poezia clasica si alte tipare iar tu pe cea moderna. Asta nu inseamna ca nu puteti scrie oricum doriti. Amandoi , insa, sunteti giuvaergii ai cuvintelor si ai metaforelor , locurile natale va inspira la infinit.
    Voi sunteti dintre cei “cu ochi halucinati si mistuiti launtric, caci ati vazut iedei “, iar” ideile sunt jocul ielelor” .Eu sunt dintre cei “ ca n-a fost om sa nu fi scris o poezie /macar o data”……………
    Dar eu ma bucur sa va “citesc” pentru ca amandoi aveti ce spune si o spuneti frumos si cu talc.
    Au inflorit salcamii pe dealul cel mare dinspre rasarit . Dimineata si seara este o mireasma de vis !

    In rest, numai de bine-ti doresc !

    1. Stimata Doamna,
      De ocupatii nu as duce lipsa. A fost o perioada mai aglomerata la slujba. Intalnirile cu studentii sunt mai obositoare ca altadata. Eu ii judec ca un taran care vrea sa-si vada copiii „ajunsi” in viata. Ei se comporta cam cum ne comportamn noi la gimnaziu. Cred ca ma las pagubas. Nu prea mai am cum sa rezonez cu aceasta generatie, mutilata de tastatura calculatorului.

      Oricum, nu scriu poezii pe banda ca Domnul Rosioru. Si nici nu am o tragere de inima nebuneasca spre publicitate. Maica-mea, cand se supara pe mine, imi zicea „Mutule!”, pentru ca nu scotea prea multe de la mine.

      Vad ca incerci sa ma incadrezi, prin comparatie cu Domnul Rosioru. Nu stiu daca merit efortul.
      Singurul lucru de care sunt sigur este faptul ca nu am avut timp sa scriu cu adevarat, pana acum. Poate va veni si ziua aceea.

      Ma bucur ca natura este inca la locul ei. Esti norocoasa sa traiesti atat de aproape de binefacerile ei!

      Toate bune!

      D.Bocu

  2. Chiar fara intentia de a o face, comparatia era in minte mea asa cum ar fi fost si la tine daca erai in locul meu . Diferenta este, asa cum ai sesizat, ca Rosioru scrie „pe banda” . Una este sa fii absolvent de Filologie, apoi profesor poate la gimnaziu poate la liceu (nu stiu) si alta este sa fii absolvent de Matematici sau ce ai studiat tu (precis nu stiu). M-am gandit la timpul liber pe care si l-a putut crea el sau tu. De o mie de ori mai complicat si greu este – cred eu – sa ai in grija studenti. N-ar putea sa scrie in veci Rosioru carti din acelea pe care am vazut ca le-ai scris (cele in „greceste”).
    Poate mai apuc si eu sa citesc ceea ce vei scrie cand vei avea timp asa cum ai spus.

    1. Doamna Cici,

      Sper sa ai viata suficient de lunga pentru a citi ceea ce visez sa scriu cand o sa am tihna necesara.

      Drept sa-ti spun, nu am inteles la ce te referi cand vorbesti despre cartile scrise de mine in „greceste”. Poate ca este o subtilitate care imi scapa.

      Acum sunt la facultate in asteptarea unor studenti conectati la alt fus orar decat oamenii normali.

      O zi buna!

      D.B.

      1. Buna dimineata,

        Imi pare rau de studentii tai, ei nu stiu ce pierd ! Totusi, cred ca-i apreciezi cand ei inteleg si invata ceea ce le predai tu.
        La cartile tale scrise in acea matematica inalta (programare , limbaj matematic) m-am referit . Pentru mine ele sunt in greceste, adica habar nu am ce scrii tu acolo . N-ai cum sa nu stii dictonul „Greca est non leguntur ” si care se foloseste cand nu intelegi ceva (de ex.eu sunt straina de astfel de matematici , de formule chimice etc.).
        Mai devreme m-am dus la dictionar sa vad ce inseamna „episteme”
        Cu bine,

        1. Doamna Cici,
          Ca să nu mă doară capul prea tare îi privesc pe studenți așa cum i-a lăsat Dumnezeu. Nu le mai place să cugete. Li s-a urcat la cap că toată știința omului trece prin degete.
          Graeca sunt non legantur, spune atoateștiutorul NET că se spune. Nu știam. Multe nu știu.

          Vreme bună în paradisul cărpiniștean (sau viețuiești în Valea Părului?)!

          1. Dorinule,

            Eu am gresit scriind „greca” cum se pronunta dar n-am gasit nici in MDE nici pe Internet „legantur” cum ai spus tu ca ai gasit . Citatul de mai jos este exact din Micul Dictionar Enciclopedic pe care-l am si in care m-am uitat acum .
            „Graeca sunt , non leguntur (in latina) (aceste cuvinte ) sunt scrise pe greceste, nu se citesc „.

            Am gasit pe NET si explicatia expresiei:
            „Când călugării medievali, citind texte latine, au văzut ceva scris în greaca veche, au pus în margine Graeca sunt non leguntur („Acestea sunt [cuvintele] grecești, [ele] nu pot fi citite”) și au continuat.

            Lasand acestea, eu locuiesc si vietuiesc da, in Valea Parului , la sosea deci, Nr.145 , pe partea dreapta cum urci spre Sarulesti (poate arunci vreun ochi in trecere ?!).
            Si fii mai ingaduitor cu studentii tai, nu ?
            Cici

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *